4 dec. 2024, autor: Investenergy
Apel al asociațiilor de fermieri pentru adoptarea normelor pentru folosința duală a pășunilor. Fermierii vor să poată folosi terenurile atât pentru agricultură, cât și pentru energie regenerabilă! Panourile fotovoltaice favorizează pășunatul animalelor, oferind umbră și adăpost.
Asociația Proprietarilor de Păduri, Pășuni și Terenuri Agricole Bihor, cu peste 200.000 de membri a scris Guvernului : "Așteptăm norme pentru pășuni de peste doi ani, de când s-a modificat Legea 18 în favoarea construirii regenerabilelor pe terenuri agricole în extravilan. Din luna august 2024 așteptăm o Hotărâre de Guvern, care a fost în dezbatere publică, de care nu se mai știe nimic! Pe lângă redevențele anuale încasate pentru aceste pășuni, care vor găzdui panourile fotovoltaice, se va păstra pășunatul".
Asociația Proprietarilor de Păduri, Pășuni și Terenuri Agricole Bihor, în numele unui un număr de 408 asociații urbariale și composesorate din judeţul Bihor, însumând peste 200.000 de membri, cere Guvernului să realizeze toate demersurile, astfel încât proprietarii să poată folosi terenurile eligibile aflate în proprietatea lor atât pentru agricultură, cât și pentru energie regenerabilă. Pentru aceasta este necesar să se adopte normele metodologice modificate și completate pentru aplicarea prevederilor OG 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991. Așteptăm aceste norme pentru pășuni de peste doi ani, de când s-a modificat Legea 18 în favoarea construirii regenerabilelor pe terenuri agricole în extravilan. Din luna august 2024 așteptăm o Hotărâre de Guvern în acest sens, care a fost în dezbatere publică, dar de care nu se mai știe nimic, ne spun reprezentanții Asociației.
“Aceste norme pentru folosința duală a pășunilor sunt foarte importante pentru noi, dar și pentru proiectele fotovoltaice care vor produce energie verde. Noi fermierii, comunitățile noastre vom putea beneficia pe deplin de avantajele legii. Pe lângă redevențele anuale încasate pentru aceste pășuni, care vor găzdui panourile fotovoltaice, se va păstra pășunatul”, precizează Florin Ungur, Preşedintele Asociației Proprietarilor de Păduri, Pășuni și Terenuri Agricole din județul Bihor. În adresa transmisă autorităților responsabile, Asociația prezintă situația astfel: Fără îndoială, pentru comunitățile noastre, agricultura este una dintre cele mai importante surse de venit. Prin faptul că este permisă amplasarea de proiecte de energie regenerabilă pe terenurile noastre, veniturile membrilor noștri, în calitate de proprietari de terenuri, pot crește considerabil, deoarece, suplimentar față de veniturile realizate din agricultură și de subvențiile aferente primite de la UE, putem beneficia și de prețul plătit pentru folosirea terenurilor noastre de cei care vor să dezvolte astfel de proiecte.
Comments