top of page

Reglementări: HG publicat in ajunul de Crăciun: păsunile pot fi utilizate pentru proiecte de energie regenerabila

Actualizată în: 28 dec. 2024

26 dec. 2024, autor PV Romania


Cu o zi inainte de numirea noului guvern Ciolacu, fostul guvern Ciolacu a aprobat Hotararea de Guvern 1700/18 dec. 2024, decizie care completeaza Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente (OUG 34/2013) si Lega Fondului Funciar.

HG cu pricina era asteptat de mai bine de doi ani de zile de catre investitorii in energie regenerabila. Chiar daca Legea 254/2022 (care modifica Legea Fondului funciar) prevede că pe pășuni pot fi amplasate obiective specifice producerii de energie electrică din surse regenerabile, normele metodologice se lasau asteptate. Prin urmare, Ministerul Agriculturii se opunea cu inversunare scoaterii din circuitul agricol al pasunilor.

In iulie 2024 a aparut spre consultare publica un proiect de HG elaborat de Ministerul Agriculturii care, in sfarsit, stabilea normele metodologice. Cum a aparut, asa a si disparut.

Dar de Craciun fostul guvern Ciolacu s-a decis sa ne faca un cadou: normele metodologice au aparut in Monitorul Oficial din 23 dec. 2024.  Lucrul cel mai important e ca lamureste care este „suprafata efectiv ocupata” de proiectul de energie regenerabila (stâlpii structurii de montaj, invertoarele, staţiile de transformare, unităţile de stocare a energiei electrice, sistemele independente de pământare de protecţie şi paratrăsnet, căile de acces, gardurile de împrejmuire) care va trebuie recuperata, insa, lucru bun, oriunde in tara si la o data ulterioara. Pana acum, Ministerul Agriculturii interpreta ca toata suprafata acoperita de panouri fotovoltaice este suprafata ocupata. Detalii mai jos:

Cum se modifică legea pajiștilor?

Acum, prin modificarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG 34/2013 (Legea pajiștilor), au fost reglementate următoarele aspecte:

– definirea termenilor și expresiilor: „utilizarea pajiștilor permanente în sistem dual” și „buna exploatare agricolă a pajiștilor în cazul utilizării în sistem dual”; 

Astfel, la articolul 1 din HG 1064/2013, după litera e) se introduc trei noi litere, lit. f) – h), cu următorul cuprins:

f) utilizarea pajiștilor permanente în sistem dual – desfășurarea, pe aceeasi suprafață de pajiști permanente, a activităților de pășunat și producerea de furaje, precum și a activităților de producere a energiei electrice din surse regenerabile, definite la art. 92 alin. (2) lit.j) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, astfel încât să nu afecteze buna exploatare a pajiștilor;

g) buna exploatare a pajiștilor în cazul utilizării în sistem dual – utilizarea suprafetelor de pajiști permanente pentru desfășurarea preponderentă a activităților agricole, definite la lit. e), în funcție de animalele din speciile bovine, ovine, caprine și ecvidee, pe care se pot amplasa obiective specifice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care nu afectează producţia de iarbă şi de alte plante furajere erbacee cultivate sau spontane, precum și valoarea nutițională de pe suprafața pe care se desfășoară activitatea agricolă, capacitatea de pășunat, măsurile de gestionare a pajiștilor permanente stabilite prin amenajamentele pastorale sau regulamente de pășunat, pe toată durata existenței acestor obiective de investiție; înălțimea obiectivelor specifice de producere a energiei electrice din surse regenerabile și distanța între rânduri asigură circulația, siguranța fizică și adăpostirea animalelor;

h) suprafața totală de pajiști permanente utilizată în sistem dual – suprafața de pajiști pe care se desfășoară activitate agricolă și suprafața de pajiște ocupată de stâlpii structurii de montaj, invertoarele, staţiile de transformare, unităţile de stocare a energiei electrice, sistemele independente de pământare de protecţie şi paratrăsnet, căile de acces, gardurile de împrejmuire, precum şi alte construcţii/subansamble necesare funcţionării acestor obiective prevăzute în proiectul tehnic, a căror rată de acoperire este de maxim 20% din suprafața totală a pajiștii permanente utilizată în sistem dual.

– stabilirea desfășurării activităților agricole și a activităților de producere de energie electrică din surse regenerabile de către unul sau doi deținători ai actelor de utilizare în sistem dual; 

– modificarea/completarea, în mod corespunzător, a contractelor aflate în derulare, în raport de suprafața aferentă celor două activități, în ceea ce privește suprafața, prețul, capacitatea de pășunat sau alte clauze contractuale, în baza unei analize a situației cererilor crescătorilor de animale sau a formelor asociative, a numărului de animale, a suprafețelor de pajiști disponibile pentru utilizarea în sistem dual, prioritate la utilizarea acestor suprafețe având activitatea agricolă, în vederea implementării programelor de dezvoltare sectorială;

– clauze contractuale cu privire la utilizarea în sistem dual și asigurarea desfășurării activităților agricole pe toată durata existenței obiectivelor de investiție;

Ce se întâmplă cu contractele pe pășuni de la primării ?

Art. 71 . (1) În cazul în care pajiștile se utilizează în sistem dual cele două activități pot fi desfășurate astfel:

a) de un singur deținător atât pentru activitatea agricolă, cât și pentru activitatea de producere de energie electrică din surse regenerabile;

b) de către doi deținători din care unul pentru activitatea agricolă, iar altul pentru activitatea de producere de energie electrică din surse regenerabile, caz în care se va încheia un act juridc pentru utilizarea suprafeței de teren, dacă unul dintre deținători este proprietarul suprafeței de pajiști sau două acte juridice privind utilizarea acestor suprafețe pentru fiecare dintre activități. 

(2) În situația pajiștilor aflate în domeniul public/privat al statului, administrate de Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, în domeniul public/privat al comunelor, orașelor, respectiv a municipiilor și a municipiului București, pentru contractele aflate în derulare se pot încheia contracte pentru utilizarea în sistem dual numai cu acordul crescătorilor de animale sau al formelor asociative și numai în condițiile în care diminuarea suprafețelor urmare amplasării obiectivelor de investiție nu afectează buna exploatare agricolă a pajiștilor, capacitatea de pășunat și accesul la suprafața agricolă a pajiștei.

(3) Pentru situațiile prevăzute la alin. (2) contractele aflate în derulare se vor modifica în mod corespunzător, în ceea ce privește suprafața, prețul, capacitatea de pășunat sau alte clauze contractuale, în baza unei analize a situației cererilor crescătorilor de animale sau a formelor asociative, a numărului de animale, a suprafețelor de pajisti disponibile pentru utilizarea în sistem dual, prioritate la utilizarea acestor suprafețe având activitatea agricolă, în vederea implementării programelor de dezvoltare sectorială. 

4) În contractele pentru utilizarea pajiștilor în sistem dual se stabilesc, cel puțin, clauze privind suprafata agricolă pentru desfășurarea activităților agricole definite la art. 2 lit. e), în funcție de animalele din speciile bovine, ovine, caprine și ecvidee, capacitatea de pășunat, perioada de pășunat, modalitatea de realizare a măsurilor de gestionare a pajiștilor permanente stabilite prin amenajamentele pastorale, suprafața ocupată de obiectivele de investiție specifice producerii de energie din surse regenerabile, măsurile privind asigurarea condițiilor de bunăstare a animalelor. 

(5) Condițiile de utilizare a pajiștilor în sistem dual pentru suprafața ocupată de obiectivele de investiție specifice producerii de energie din surse regenerabile, prevăzute la alin.(4), se comunică, de către utilizatorul suprafețelor ocupate cu aceste obiective, deținătorului care desfășoară activitate agricolă pe aceeași suprafață de pajiște, în termen de 5 zile de la încheierea contractului. 

– normele privind îndeplinirea obligației ca beneficiarul suprafeței scoase definitiv din circuitul agricol al suprafețelor de pajiști permanente și pășuni situate în extravilan să recupereze din terenurile neproductive o suprafață egală cu cea aprobată a fi scoasă din circuitul agricol; – modul de actualizare a amenajamentelor pastorale pentru pajiști și pășuni cu suprafețele utilizate în sistem dual;

– alte condiții necesare pentru utilizarea în sistem dual a suprafețelor de pajiști și pășuni astfel încât obligația privind menținerea suprafeței totale ocupate cu pășuni și pajiști în România să fie îndeplinită.


 

Comments


bottom of page