19 dec. 2024, autor: Roxana Peteru (ZF)
♦ Schema de Contracte pentru Diferenţă (CfD), ajutorul de stat pe care România îl pune la dispoziţia investitorilor în energie eoliană şi solară garantându-le preţul la energie pe 15 ani de zile, şi-a desemnat câştigătorii. 21 de parcuri eoliene şi solare au devenit deodată bancabile sau pot deveni ţinte de achiziţie. ♦ O singură companie în care statul român este acţionar se află pe această listă unde preţul la energie este garantat chiar de statul român. Este vorba de Electrica. Restul sunt companii poloneze, daneze, din Marea Britanie sau înregistrate în Olanda care îşi vor dezvolta investiţiile sub protecţia preţurilor garantate de România.
Săptămâna aceasta au fost anunţate proiectele câştigătoare din prima licitaţie pentru schema de ajutor de stat sub formă de Contracte pentru Diferenţă organizată de statul român pentru sprijinirea investiţiilor în parcuri eoliene şi solare.
Zece parcuri eoliene şi 11 parcuri solare au fost desemnate câştigătoare în această licitaţie, o premieră pentru piaţa de energie locală, care de fapt pune la dispoziţia investitorilor în energia verde o nouă schemă de ajutor de stat, a doua după cea cu certificate verzi care a stat la baza primului val de regenerabile din România, din 2009-2014.
În linii mari, astfel de contracte pentru diferenţă (CfD) prevăd ca producătorului de energie să-i fie garantat un preţ minim de vânzare. Practic, investiţia devine astfel lipsită de riscuri şi apetisantă pentru bănci. În cadrul primei runde, s-au semnat contracte pentru 1.096 MW în energie eoliană şi 432 MW în energie solară, investiţii care sunt aproape certe în ceea ce priveşte punerea în funcţiune.
Preţul maxim care era garantat a fost stabilit la 78 de euro/MWh pentru energia solară şi 82 de euro pe MWh pentru energia eoliană.
Media de preţ la care au fost semnate contractele pentru energia solară a fost de 50,5 euro/MWh şi 68,4 euro/MWh. Ce înseamnă acest lucru? Că dacă pe perioada celor 15 ani preţul energiei scade sub nivelurile din contracte, atunci statul român le va plăti investitorilor diferenţa. Ce este peste preţul de exercitare se duce la stat.
Pentru finanţarea schemei de sprijin, Ministerul Energiei are la dispoziţie 3 miliarde de euro din Fondul de Modernizare. Mecanismul este diferit faţă de certificatele verzi care au fost finanţate prin facturile plătite de consumatorii de energie.
Ce nu este însă diferit este faptul că la fel ca în primul val verde şi acum prezenţa companiilor româneşti, într-o schemă de ajutor de stat garantată de statul român, este firavă.
De altfel, doar Electrica, firma unde statul român, prin Ministerul Energiei, este cel mai mare acţionar, se află pe lista celor 21 de investiţii câştigătoare.
Astfel, Crucea Power Park SRL (CPP), care dezvoltă proiectul de parc eolian Crucea Est, deţinută în procent de 60% de către Electrica, a fost desemnată printre câştigătorii din prima rundă a licitaţiei pentru schema de ajutor de stat sub forma Contractelor pentru Diferenţă (CfD), în cadrul apelului din 18 noiembrie 2024.
CPP a obţinut acest statut pentru proiectul său de producţie de energie electrică pe bază de tehnologie eoliană onshore, cu o capacitate instalată atribuită de 54 MW (întreaga capacitate instalată proiectată fiind de 138 MW), la un preţ de 77,3 euro/MWh.
Demararea implementării investiţiei, cu o valoare totală de până la 253 de milioane de euro fără TVA, este supusă aprobării acţionarilor Electrica în şedinţa Adunării Generale Extraordinare din 5 februarie 2025. Electrica este singurul exemplu de companie românească de talie mare prezentă în acest clasament.
Mai departe, Contractele pentru Diferenţă au fost câştigate de companii din Marea Britanie, înregistrate în Olanda sau din Polonia. De exemplu, pentru licitaţia pentru proiecte solare, polonezii de la R.Power şi-au adjudecat 4 din cele 11 proiecte care au fost desemnate câştigătoare.
Potrivit portalului e-nergia.ro, în primăvară R.Power anunţa că a atins un moment semnificativ în strategia sa de extindere prin securizarea unui portofoliu de peste 200 MW în România cu avize de racordare, având în plus 1 GW în portofoliul de dezvoltare ulterioară. R.Power este un producător independent de energie solară lider în Polonia, extinzându-şi operaţiunile în România, Italia, Portugalia, Spania şi Germania.
Activităţile R.Power acoperă întregul lanţ valoric al sectorului energiei solare, inclusiv dezvoltarea centralelor fotovoltaice, construcţia (Engineering, Procurement & Construction), întreţinerea centralelor electrice (Operations & Maintenance) şi producţia de energie regenerabilă (Independent Power Producer).
Deşi la această licitaţie au fost alese investiţii cu o capacitate de circa 1.500 MW, în realitatea proiectelor vor avea o capacitate mai mare. Şi în cazul parcului eolian Crucea al Electrica, s-au obţinut CfD-uri pentru o capacitate de 54 MW, dar în realitate parcul eolian are o capacitate totală de 138 MW. Statul român va mai organiza o rundă de CfD-uri în 2025. (Sursa: https://www.zfcorporate.ro/energie/avea-pretul-garantat-energie-urmatorii-15-ani-electrica-singura-22615440)
Comments